Owoce – naturalne cukry i witaminy

O właściwościach zdrowotnych jedzenia owoców wiedzą wszyscy. Są one podstawowym źródłem witamin, ale większość z nich zawiera również naturalne cukry. Dzięki temu mogą one być doskonałym zamienników cukrów spożywczych. Na pewno są od cukru zdrowsze i mniej szkodliwe. Warto zamienić słodzenie kawy czy herbaty właśnie na cukry naturalne zawarte w owocach. Jabłka, kiwi, banany czy owoce pomarańczowe i żółte to wspaniałe i pełnowartościowe posiłki, którymi można się objadać praktycznie bez żadnych ograniczeń. Zawarty w owocach błonnik stanowi potężne narzędzie w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Nie wspominając już o całym szeregu zawartych w owocach witamin. Owoce najlepiej jest spożywać w kilku porcjach, w regularnych odstępach czasu. Można je jeść nawet bardzo późnym wieczorem. Zjedzenie owoców sprawia, że czujemy się nasyceni, ale jednocześnie dostarczamy organizmowi bardzo mało kalorii, dzięki temu na pewno nie będziemy mieli problemu z nocny metabolizmem. Owoce to samo zdrowie i odporność, dlatego warto jeść je w każdej porze roku.