Witamina B1

Witaminy B traktujemy zwykle jako całość – kompleks witaminowy o określonym działaniu na nasz organizm. Tymczasem każda z tych witamin ma właściwą tylko sobie specyfikację, sprawiającą, że czasami wystarczy poszukać składników pokarmowych zawierających tę konkretną, zamiast od razu suplementować się kompleksem witaminowym. Witamina B1, pierwsza z listy B compleks, nazywana jest inaczej tiaminą. Odnaleźć ją można przede wszystkim w nieoczyszczonym ryżu, niepalonej kaszy gryczanej, mięsie, warzywach strączkowych oraz drożdżach. Jest ona jednak składnikiem bardzo nietrwałym. Na jej niekorzyść działa wysoka temperatura oraz środowisko zasadowe. Jest wrażliwa także na działanie tlenu. Z rozpadem witaminy B1 mamy do czynienia już po 15 minutach obróbki termicznej. Organizm nie gromadzi również szczególnych zapasów tej witaminy – to, co udaje mu się zachować na później, wystarcza na maksymalnie dwa tygodnie działania bez świeżych dostaw. Istotne jest codzienne dostarczanie nowych składników, tym bardziej, że stosowanie alkoholu, intensywny wysiłek fizyczny czy ciąża są czynnikami zwiększającymi zapotrzebowanie na ten składnik. Witamina B1 jest zaś niezbędna do przeprowadzania procesów neurofizjologicznych oraz do metabolizmu węglowodanów.