Witaminy pomocne w odchudzaniu

Kontrola wagi ciała lub funkcji związanych z tym – takich jak głód, apetyt, tempo przemiany materii, metabolizm cukrów i tłuszczów, spalanie kalorii, i wiele innych wiążą sikę w większości z tematem optymalnego spożycia witamin. Czynniki te odgrywają rolę w utrzymywaniu optymalnej wagi i stanu zdrowia. Nie chodzi tylko o pojedyncze specyficzne witaminy – jest to praca zbiorowa, określona grupa witamin może uzyskać główny cel. Więc to jest bardzo trudne do określenia która jest witamina najlepsza dla zmniejszenia wagi. Witamina B2, witamina B3 i przeważnie wszystkie witaminy z grupy B są przydatne w redukcji masy ciała. Witamina C również pomaga schudnąć. Witamina B2 (ryboflawina) – jest potrzebna do normalnych funkcji tarczycy. Dobrym źródłem witaminy B2 są mleko, migdały, ser twardy i wątróbka. Witamina B3 (niacyna) czyli jaja, kiełki pszenicy, zielone warzywa liściaste też jest pomocna. Witamina B3 niezbędna jest do produkcji hormonów tarczycy. Witamina B3 jest częścią czynnika tolerancji glukozy, który uwalnia czasowe wzrosty cukru do krwi.