Po co nam witamina D?
- 205 Views
- Redaktor ceili.pl
- 22 lutego 2019
- Opis najważniejszych właściwości witamin i minerałów
Witamina D jest jedną z najbardziej kłopotliwych witamin. O jej niedobory nietrudno, zwłaszcza w sytuacji, gdy rzadko wychodzimy na słońce. Szczególnie częsty to problem w okresach jesienno-zimowych: w okolicach listopada skóra człowieka przestaje wytwarzać ten cenny składnik, ponieważ powstaje on wyłącznie podczas kontaktu skóry z emitowanym przez słońce promieniowaniem UVB. Dodatkowo wchłanianie witaminy D w znacznym stopniu utrudnia dieta niskotłuszczowa – tłuszcz bowiem to jedyny składnik, w którym witamina D może się rozpuścić, a tym samym przyswoić. Warto zatem ją suplementować, ponieważ jest bardzo ważna z punktu widzenia zdrowia kości, ale także ze względu na działanie układu odpornościowego oraz przemian metabolicznych. Prócz suplementacji ważne jest poszukiwanie witaminy D w pożywieniu, choć jest to trudne. Odnajdziemy ją w tłustych rybach, takich jak dziki łosoś (w przypadku hodowlanego te proporcje są dużo mniej korzystne) czy makrela, a także w kostce masła. Często wzbogacane są o nią margaryny czy płatki śniadaniowe, nie jest to jednak forma godna polecenia.

- 10 stycznia 2021
Co należy jeść przed a co po treningu ?
- 9 października 2020
Dla kogo ćwiczenia na nogi ?
- 6 sierpnia 2020
Pozytywne strony banana
- 24 czerwca 2020
Co należy jeść przed a co po treningu ?
Dla kogo ćwiczenia na nogi ?
Pozytywne strony banana
Tuńczyk w diecie
Dlaczego warto jeść ryby gotowane na parze ?
Sposób na szczupłe nogi
Jak zostać zawodowym sportowcem ?
Tabletki na odchudzanie czy skuteczne ?