Witaminy zawarte w sokach

Soki z owoców oraz warzyw stanowią przysłowiowy strzał w dziesiątkę dla każdego, kto chce zapewnić sobie zadowalającą dawkę witamin i minerałów. Oczywiście najlepiej robić je samodzielnie, jednakże ważne jest, aby zapewnić sobie dostęp do ekologicznych jarzyn. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze owoce i warzywa nie posiadają szkodliwych nawozów chemicznych, które mogłyby negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Co za tym idzie, czasami najlepszym rozwiązaniem jest dokonanie zakupów w sklepie z ekologiczną żywnością. Komponując sok z wybranych składników, warto kierować się swoją konkretną sytuacją zdrowotną. Jeśli na przykład cierpimy na brak potasu, powinniśmy pamiętać o tym, aby w naszym soku znalazły się pomidory. Jeżeli natomiast naszym problemem jest przede wszystkim nieprawidłowy metabolizm, koniecznie powinniśmy postawić na marchew oraz jabłko, ponieważ właśnie takie jarzyny najlepiej usprawnią pracę naszego układu trawiennego. Oczywiście kluczowe jest, aby wypić sok bezpośrednio po wyciśnięciu.