Tuńczyk w diecie
- 716 Views
- Redaktor ceili.pl
- 24 czerwca 2020
- Opis najważniejszych właściwości witamin i minerałów
Tuńczyk ze względu na wysoką zawartość białka i małą liczbę kalorii często jest wybierany jako najlepszy posiłek po treningowy. Czy tak jest rzeczywiście? Ta morska ryba jest doskonałym źródłem witamin A, D, witamin z grupy B, niacyny, selenu, jodu, a także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega- Te witaminy i minerały odpowiadają za prawidłowy rozwój kości, układu nerwowego, układu mięśniowego, prawidłowej gospodarki hormonalnej, regulacji cholesterolu we krwi. Wynika z tego, że tuńczyk wywiera bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. To prawda, ale należy pamiętać o dwóch zastrzeżeniach. Po pierwsze, najzdrowszy jest świeży tuńczyk, najlepiej surowy w postaci sushi. Tuńczyk w puszce jest wysoko przetworzony i wygotowany, a przez to pozbawiony większości składników odżywczych. Po drugie, tuńczyk jest bardzo dużą rybą, jego długość dochodzi do 4 m, a waga do 700 kg. Im większa ryba tym więcej rtęci się w niej odkłada. Zatrucie rtęcią powoduje drżenie mięśni, ślinotok, bóle głowy i brzucha, kłopoty z mową, a w ostrych przypadkach nawet śpiączkę.

- 3 kwietnia 2022
Gdzie kupić witaminy?
- 16 marca 2022
Witamina B6 znaczenie dla organizmu
- 22 lutego 2022
Jakie są najlepsze witaminy ?
- 26 stycznia 2022
Gdzie kupić witaminy?
Witamina B6 znaczenie dla organizmu
Jakie są najlepsze witaminy ?
Jakie są skutki niedoboru witaminy A?
Po co nam witaminy i minerały i gdzie je można znaleźć?
Najlepsze witaminy
Cytrusy zwiększają odporność i są pełne witamin
Warto spróbować witaminowych suplementów mineralnych