Tuńczyk w diecie

Tuńczyk ze względu na wysoką zawartość białka i małą liczbę kalorii często jest wybierany jako najlepszy posiłek po treningowy. Czy tak jest rzeczywiście? Ta morska ryba jest doskonałym źródłem witamin A, D, witamin z grupy B, niacyny, selenu, jodu, a także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega- Te witaminy i minerały odpowiadają za prawidłowy rozwój kości, układu nerwowego, układu mięśniowego, prawidłowej gospodarki hormonalnej, regulacji cholesterolu we krwi. Wynika z tego, że tuńczyk wywiera bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. To prawda, ale należy pamiętać o dwóch zastrzeżeniach. Po pierwsze, najzdrowszy jest świeży tuńczyk, najlepiej surowy w postaci sushi. Tuńczyk w puszce jest wysoko przetworzony i wygotowany, a przez to pozbawiony większości składników odżywczych. Po drugie, tuńczyk jest bardzo dużą rybą, jego długość dochodzi do 4 m, a waga do 700 kg. Im większa ryba tym więcej rtęci się w niej odkłada. Zatrucie rtęcią powoduje drżenie mięśni, ślinotok, bóle głowy i brzucha, kłopoty z mową, a w ostrych przypadkach nawet śpiączkę.